Dezvoltată ca parte a Pactului Verde European, „Săptămâna verde” este un program european ce se adresează comunităților locale pentru a sublinia angajamentul politic al Uniunii Europene de a deveni neutră din punct de vedere climatic. În Europa, „Săptămâna verde” se desfășoară în fiecare an în luna iunie și implică diverse activități ecologice, cum ar fi plantarea de copaci, reciclarea deșeurilor, economisirea apei și a energiei etc.

Anul acesta, România a organizat pentru prima oară acest program în toate instituțiile din învățământul preuniversitar. Cadrul metodologic și calendarul desfășurării acestui eveniment au fost stabilite de către Ministerul Educației în colaborare cu Ministerul Apelor, Mediului și al Pădurilor, fiecare școală având posibilitatea să își aleagă o săptămână din perioada prestabilită, în care să realizeze activități vizând combaterea schimbărilor climatice, protejarea mediului înconjurător, perenizarea stilul de viață sănătos.

În Școala Gimnazială Breasta, „Săptămâna verde” s-a desfășurat în perioada 24-30 aprilie 2023.
A fost o ocazie pentru comunitatea școlară locală să învețe despre protejarea mediului înconjurător și să acționeze în scopul prezervării resurselor naturale și al combaterii schimbărilor climatice, în cadrul unor activități și a unor ateliere de lucru proprii sau în parteneriat cu alte organizații.

1) „Săptămâna verde”, ziua întâi

„Săptămâna verde” în școala noastră a început imediat după Ziua Pământului (22 aprilie 2023). Elevii din ciclul primar, îndrumați de dascălii lor din Școala Gimnazială Breasta și din Structura Valea Lungului, au marcat acest eveniment participând la două ateliere tematice: un atelier de pictură pe tricouri, cu modele inspirate de protejarea planetei Terra, și un atelier de desen cu aceeași temă, urmat de o expoziție. A fost o ocazie minunată pentru micii creatori să își exprime dragostea pentru mediul înconjurător sănătos și nepoluat și preocuparea pentru perenitatea acestuia.

„Natură, sport, comunicare”, aceasta a fost tema unei activități complexe, organizate de școala noastră în parteneriat cu Departamentul de Geografie al Universității din Craiova, prin reprezentanta sa, doamna asistent doctorand Liliana Popescu. Au participat elevii din ciclul gimnazial, însoțiți de profesori și diriginți. Activitatea s-a desfăsurat în două etape: o sesiune de informare despre Parcul „Nicolae Romanescu” și despre impactul sportului și al naturii asupra stilului de viață și două aplicații practice: utilizarea busolei și orientarea într-un spațiu natural.

2) Săptămâna verde, ziua a doua

Conservarea și protejarea operelor de artă expuse în aer liber au stârnit interesul elevilor noștri de clasa a VIII-a, care s-au deplasat la Târgu-Jiu, pe urmele operelor lui Brâncuși. Cu această ocazie, elevii au redescoperit celebrele sale sculpturi și au aflat care sunt tehnicile de conservare a acestora. Pentru acest traseu educativ, elevii noștri, însoțiți de profesorul Laurențiu Dragomir, au adoptat un comportament eco-responsbil și au ales trenul, pentru că este un mijloc de transport cu amprentă de carbon redusă.

Risipa alimentară și combaterea acesteia reprezintă o preocupare majoră a Uniunii Europene și o temă constantă pentru activitățile organizate în „Săptămâna verde”. Elevii noștri din ciclul gimnazial au fost din nou oaspeții Departamentului de Geografie al Universității din Craiova, de data aceasta chiar în clădirea Universității (care i-a încântat pe elevii noștri și le-a inspirat deja câteva proiecte profesionale). Gazda noastră, doamna asistent doctorand Liliana Popescu, ne-a prezentat traseul alimentelor până la farfurie, ne-a ajutat să înțelegem cauzele și efectele risipei alimentare și ne-a prezentat mai multe metode de stopare a acesteia.

Tot în această zi, elevii claselor gimnaziale, însoțiți de profesori și părinți, au vizitat Parcul Romanescu, urmând un traseu educativ axat pe cunoașterea speciilor de animale protejate din Grădina Zoologică și identificarea copacilor și a altor plante din parc.

3) Săptămâna verde, ziua a treia

Ziua a treia a „Săptămânii Verzi” a fost consacrată valorificării creative a materialelor reciclabile, a  dezvoltării unui stil de viață sănătos și responsabil prin sport. „Parada costumelor din materiale reciclabile” a fost momentul declanșator pentru imaginația și creativitatea elevilor noștri, într-un cadru animat cu zâmbete și multă veselie.

Pentru cultivarea unui stil de viață sănătos, elevii noștri au primit vizita membrilor unui club de arte marțiale care au prezentat elevilor beneficiile și influența sportului asupra stilului de viață. Copiilor le-au fost explicate și câteva dintre valorile fairplayului: loialitatea, respectarea adversarilor, spiritul de echipă, integritatea în sport. Activitatea s-a bucurat și de susținerea Primăriei Breasta.

4) Săptămâna verde, ziua a patra

În cea dea a patra zi a „Săptămânii verzi”, elevii claselor a VIII-a s-au deplasat la Liceul Auto Craiova, unde le-au fost prezentate un autovehicul electric și câteva echipamente electronice nepoluante de prelucrare a materialelor. Vizita a fost și o bună oportunitate pentru promovarea ofertei școlare a liceului.

Ceilalți elevi ai școlii au activat în ateliere tematice țintite: alimente ecologice, colaje artistice din materiale naturale, jocuri în aer liber, desene pe asfalt, picnic.

5) Ultima zi a „Săptămânii verzi” a sporit suprafața verde a școlii noastre. Elevii și profesorii și-au unit eforturile pentru a înfrumuseța spațiile verzi din curtea școlii. A fost o zi-bilanț care a încununat o suită de acțiuni în favoarea mediului înconjurător, a înțelegerii și a combaterii cauzelor care îi afectează calitatea, a promovării comportamentelor responsabile față de natură și a perenizării acestora în rândul tinerei generații.